Masa:
- Penyediaan: 20 minit | Memasak: 20 minit | Keseluruhan: 40 minit
Jumlah Hidangan : 2 orang
Bahan-Bahan:
Bahan untuk menggoreng ikan:
- 1 ekor ikan siakap
- 2 sudu besar tepung jagung
- Sedikit garam
- Sedikit Kunyit
Bahan untuk kuah:
- 4 ulas bawang putih, dicincang halus
- 3 biji bawang merah, dicincang halus
- 1 inci halia, dicincang halus
- 1 biji bawang besar dipotong bulat
- 1 biji tomato dipotong dadu
- 1 batang bunga kantan, dihiris nipis
- 1 batang serai, dititik
- 6 biji cili padi , dihiris nipis
- 1 biji cili merah, dihiris nipis
- 2 sudu besar cili kisar
- 4 besar sos cili
- 3 sudu besar sos tomato
- 1 sudu besar sos tiram
- 1 sudu besar sos ikan
- 2 helai daun limau purut
- Garam dan gula secukup rasa
- Dain bawang untuk hiasan
Cara Penyediaan:
- Ikan dibersihkan dilumurkan dengan garam, kunyit dan tepung jagung, goreng dalam minyak yang betul-betul panas sehingga garing, angkat dan ketepikan.
- Dalam kuali yang berasingan, tumiskan bawang putih, bawang merah dan cili kisar sehingga pecah minyak.
- Masukkan halia, serai, bunga kantan dan cili padi, kacau seketika
- Masukkan tomato, sos cili, sos tomato, sos tiram, sos ikan dan masak sehingga kuah pekat. Jika terlalu pekat masukkan sedikit air.
- Masukkan daun limau purut dan kacau sehingga kuah pekat sebati.
- Tuangkan kuah diatas ikan yang digoreng tadi.
- Hiasakan dengan daun bawang.
No comments:
Post a Comment