Saturday 24 September 2016

RESEPI SAMBAL UDANG



Masa:
  • Penyediaan: 15 minit | Memasak: 20 minit | Keseluruhan: 35 minit

Jumlah Hidangan : 3
Bahan-Bahan:
  • 500g udang, dibersihkan
  • 1/2 biji bawang besar, potong nipis
  • 1 batang serai, dititik
  • 1/2 cawan air asam jawa
  • 2 sudu besar sos tiram
  • Bahan untuk dikisar
  • 3 ulas bawang putih
  • 4 ulas bawang merah
  • 2 inci halia
  • 10-12 tangkai cili kering, dibuang biji
  • 1 biji bawang besar

Cara Penyediaan:
  • Rebus cili kering seketika, toskan air dan kisar halus bersama bahan kisar yang lain.
  • Dalam kuali, panaskan 2 senduk minyak masak dan kemudian tumis bawang besar sehingga kekuningan.
  • Masukkan bahan kisar, masak hingga naik bau dan pecah minyak.
  • Tuangkan air asam jawa, sos tiram serta masukkan serai yang dititik.
  • Kemudian masukkan udang, garam dan gula secukup rasa. Masak seketika dalam anggaran masa 5-7 minit atau sehingga mendidih. Angkat dan hidangkan.
Tips:

  • Pastikan anda tidak memasak udang terlalu lama kerana udang boleh menjadi keras. Semasa menumis bahan kisar pastikan betul-betul pecah minyak kerana jika tidak, kuah sambal tumis tidak masak dengan sempurnna

No comments:

Post a Comment